Filip și Tapiola au discutat despre modul de folosire a asistenței externe
Cadrul de colaborare între Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană, precum şi perspectivele cooperării moldo-comunitare în perioada ce urmează au fost discutate, astăzi, la întrevederea prim-ministrului Pavel Filip cu şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola. La întâlnire au participat reprezentanţi ai Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi ai Băncii Europene de Investiţii.
Prim-ministrul Pavel Filip a mulţumit pentru sprijinul acordat de UE ţării noastre şi a exprimat deschiderea Guvernului pentru o colaborare strânsă cu partenerii europeni, pentru a asigura implementarea eficientă a proiectelor comune.
„Îmi doresc ca banii să fie folosiţi exact unde este necesar, asigurând o gestionare eficientă a acestora. Suntem deschişi şi aşteptăm să ne ajutaţi să realizăm împreună acest lucru", a spus Prim-ministrul.
Premierul a dat asigurări că echipa guvernamentală este hotărâtă să promoveze reformele necesare, chiar dacă nu sunt populare, pentru a restabili relaţiile cu donatorii externi şi a asigura dezvoltarea durabilă a ţării. Pavel Filip a subliniat că mijloacele financiare din asistenţa externă vor fi cheltuite cu maximă eficienţă şi în mod transparent.
Oficialii au făcut un schimb de opinii pe marginea situaţiei social-politice din ţara noastră, analizând priorităţile Executivului pentru perioada vizată şi trasând sarcini comune în vederea realizării obiectivelor ce vizează promovarea reformelor şi modernizarea ţării.
În particular, s-a discutat despre derularea proiectului privind modernizarea Căilor Ferate din Moldova, a celor ce vizează infrastructura, consolidarea capacităţilor instituţiilor statului, dezvoltarea mediului de afaceri, reforma instituţiilor de drept. În special, s-a atras atenţia la necesitatea stabilirii unor priorităţi clare de dezvoltare şi la gestionarea resurselor alocate.
Amintim că la începutul lunii seotembrie a fost publicat raportul Curții Europene de Conturi cu privire la auditul finanţării Republicii Moldova în perioada 2007-2015. În acest raport este menționat că Republica Moldova a beneficiat – începând cu 2007 – de 782 milioane euro cu titlu de ajutor: câte 37 euro pe cap locuitor. Aceasta este „cea mai ridicată sumă acordată unei țări din vecinătatea estică a UE".
Autorii documentului mai spun că UE întâmpină dificultăți semnificative la implementarea asistenței în Republica Moldova și că puține elemente demonstrează că sprijinul din partea UE a contribuit la realizarea unor progrese în Republica Moldova.
De precizat este și faptul că preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat ulteior că instituţiile abilitate vor pregăti un raport în legătură cu auditul europenilor pe marginea fondurilor acordate RM. Raportul respectiv va fi discutat la şedinţa Comisiei pentru integrare europeană.