Rusia va aplica dreptul de veto imediat ce „controlul moldo-ucrainean la frontieră” va ajunge în formatul „5+2”
Controlul comun la punctul de trecere Pervomaisc-Cuciurgan nu va fi inclus în formatul de negocieri 5+2. Imediat cum acest subiect va apărea pe agenda de negocieri în format 5+2, Rusia va putea să folosească dreptul la veto și să suspende orice negociere pe acest subiect. Acest lucru se întâmplă de fiecare dată când pe masa de negocieri apăre un subiect care nu convine Tiraspolului.
Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a prezentat chestiunea controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Pervomaisc-Cuciurgan ca fiind tema principală în cadrul întâlnirii cu președintele moldovean Igor Dodon.
Krasnoselski a și menționat că s-a înțeles cu Igor Dodon să expedieze o scrisoare pe numele ministrului de Externe al Austriei, Sebastian Kurz, Austria deținând președinția OSCE, în care să ceara convocarea reuniunii în format 5+2. Krasnoselski și-a exprimat speranța că în cadrul acestei reuniuni va fi examinată problema instaurării controlului moldovenesc la punctul de trecere Cuciurgan.
„Ne-am înțeles să ne adresăm actualului președinte al OSCE, ministrului de Externe al Austriei Sebastian Kurz cu propunerea de a convoca o reuniune în format 5+2 în viitorul apropiat. Sperăm să examinăm problema instituirii controlului moldovenesc la postul vamal-polițienesc Cuciurgan”, a declarat Krasnoselski. Acesta a mai adăugat că nu vede necesitatea instaurării unui asemenea control din moment ce la graniță funcționează misiunea EUBAM (Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina).
Solicitat de Derschide.MD, consilierul prezidențial pe probleme de reintegrare, Vasile Șova, a declarat că chestiunea controlului mixt a fost discutat serios în cadrul întrevederii. Consilierul însă a refuzat să spună dacă președintele Igor Dodon va solicita includerea acestei chestiuni în formatul 5+2, însă a menționat că în acest format urmează să fie discutate probleme ce țin expres de competența acestei platforme de negocieri.
„Noi ne-am înțeles că vom continua consultările pe această problematică la nivelul grupurilor de experți. Dacă ați ascultat atent ce a spus președintele ieri – această temă a fost discutată și se va face tot ce este posibil pentru ca să nu fie consecințe economice nefaste pentru agenții economici din Transnistria”, a declarat Vasili Șova.
Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Eugen Carpov, consideră că în cazul în care Igor Dodon va insista asupra includerii chestiunii cu privire la controlul comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan în formatul 5+2, acest pas va fi unul îndreptat împotriva intereselor naționale ale Republicii Moldova. Dacă această chestiune va ajunge în format 5+2, Rusia își va folosi dreptul la veto pentru a stopa negocierile privind implementarea acestuia.
„Relația noastră cu Ucraina ține strict de un caracter bilateral. Dacă discuțiile privind controlul comun la frontieră vor fi incluse în formatul 5+2, atunci automat vom obține drept de veto din partea Federației Ruse, care ar stopa orice progres în acest sens”, a declarat Eugen Carpov. Fostul oficial a subliniat că președintele ar urma să se consulte cu Guvernul, în special Biroul de Reintegrare, înainte de a merge la acest pas.
Vicepremierul pentru Reintegrare, George Bălan, a declarat pentru Deschide.MD că „controlul comun e subiect bilateral (Ucraina – Republica Moldova) și nu ține de formatul 5+2, respectiv acest subiect nu va fi acceptat în agendă”.
Menționăm că așa-numitul ministru de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev a vorbit că acest control comun va cauza daune de 38.000.000 de dolari pe an pentru economia transnistreană.
Igor Dodon a spus după întâlnirea cu Vadim Kransnoselski din 30 martie că grupurile de lucru urmează să identifice o soluție pentru a evita daunele economice pentru agenții din regiune după implementarea controlului mixt.